Friss tételek

20 kérdés 20 válasz [biológia]

20 kérdés 20 válasz [Biológia]

1, Rendszertani kategóriák:

Faj – nem – család – rend – osztály – törzs.

2, faj:

Élőlények rendszerezésének alap egysége. Lényeges tulajdonságaikban megegyező, azonos kromoszómaszámú, egymással termékeny utódokat létrehozó egyedek csoportja.

Máshogy: azokat az élőlényeket foglalja magába, amelyek származása közös, külső és belső felépítésük lényegében megegyezik, a természetben, szaporodási közösségben élnek.

3, prokarióták és eukarióták fogalma:

prokarióta sejt: olyan sejt, amelynek nincs membránnal körülhatárolt sejtmagja (baktérium, kékmoszat)

eukarióta sejt: olyan sejt, amelynek van membránnal körülhatárolt sejtmagja

4, heterotróf és autotróf táplálkozás:

heterotróf: táplálkozásmód olyan élőlényekre jellemző, amelyek testüket felépítő szerves anyagokat a felvett szerves anyagokból építi fel. Pl.: gombák, állatok, baktériumok egyrésze. egyszerűbben: az olyan élőlények, amelyek testük felépítéséhez más élőlények által elkészített szerves anyagokat, pl. fehérje, szénhidrát, zsír használnak fel.

autotróf: táplálkozásmód olyan élőlényekre jellemző, amely fény vagy kémiai energia felhasználásával szervetlen anyagból szerveset tud előállítani. Pl.: növények

Egyszerűbben: olyan élőlények, amelyek testük felépítéséhez egyszerű szervetlen anyagokat, pl. szén-dioxid, víz használnak fel.

5, nyitva termők, zárva termők:

Nyitvatermők: a növényvilág egyik ősi törzse. Ősi típusú virágos növények, a magkezdemény szabadon fejlődik a termőleveleken. Általában örökzöldek. A legismertebb csoportjukat a fenyők alkotják.

Zárvatermők: a legfejlettebb növényi törzs. A termőlevelek magházzá nőnek össze és körülveszik a magkezdeményt. A termő a megtermékenyítés után terméssé alakul. Két osztályuk van: egyszikű, kétszikű.

6, növényi szervek:

Hiányos

7, ízeltlábúak osztályai:

Többsejtű eukarióta állattörzs. Az összájúak közül a legfejlettebbek. Külső kitinváz, szelvényezett, ízekből álló lábak, testtájaik jellemzik, az élővilág legnépesebb törzse.

8, gerincesek osztályai:

Az állatvilág legfejlettebb törzse. Közös jellemzőjük a belső csontos vagy porcos váz, cső idegrenszer és élőbél-eredetű légzőszervrendszer.

9, populáció:

Azonos fajú egyedek térben és időben együtt élő csoportja, amelyek egymással szaporodási közösséget alkotnak.

Egyedszám: egy populáció összlétszáma génállománya: a populáció egyedeinek összesített génkészlete.

Növekedése: a populáció egyedszámának idő alatti pozitív megváltozása. Egy idő után a környezet eltartó képessége befolyásija.

Térbeli eloszlása: a populáció egyedeinek elhelyezkedése az élőhelyen. Az eloszlás módja szerint megkülönböztetünk egyenletes, egyenlőtlen, felhalmozott (feldúsult) és szigetszerű elosztást.

Bővebben: A legegyszerűbb felépítésű közösségben azonos fajhoz tartozó egyedek élnek együtt. Az ebben élő egyedek egymás közt szaporodnak. Ezt a közösséget nevezzük populációnak.

A populáció nagyságát a benne élő egyedek összességével, az egyedszámmal fejezhetjük ki. A populációk sűrűségét az egységnyi területen élő egyedek számával jelöljük. A populációk szerkezetére az egyedek koreloszlása is jellemző tulajdonság.

A populációk egyedszámát a születések és halálozások száma, valamint a populációt érintő be-és kivándorlások befolyásolják. Az egyedszám meghatározott idő alatti változásával fejezhetjük ki a populáció növekedését, ezt befolyásolja a környezet eltartó képessége.

Egy adott területen különböző fajok populációi élhetnek egymással kölcsönhatásban. Ezeknek többféle típusa ismert:

- Az együttélés kölcsönös előnyt jelent a résztvevő populációk számára, mert élettevékenységükkel elősegítik a társpopulációk életműködéseit.

- A versengés kölcsönösen hátrányos, mert a létfeltétel, amit a populációk hasonlóan használnak fel, nem elegendő valamennyiknek.

- Az élősködés esetében az egyik faj populációja a másik faj populációján élősködik.

- A zsákmányszerzés esetében a zsákmányszerző populáció táplálékként fogyasztja a zsákmány populációt.

10, környezet:

Az élőlényt körülvevő, vele kölcsönhatásban álló élő és élettelen tényezők összessége.

11, levegő összetétele:

Összetétele Nitrogén 78%. Oxigén 21% a maradék 1% pedig vízgőz, szén-dioxid, hidrogén, nemesgázok és más különböző szennyezőanyagok.

12, szén körforgása:

A szén körforgása a környezetünkben zajló anyagforgalom egyik típusa.

Évmilliók alatt az elpusztult élőlények a talajba kerültek, nagy hőmérsékleten és nyomáson szenesedtek, így jöttek létre a széntelepek, kőolajtelepek óriási energiaforrást képviselve. Az ember a szenet kitermelve a gyárakban szabadítja fel az energiát a tüzelés révén. A szén elégetése során az égéstermékek között a szén-dioxid is szerepel, mely a légkörbe kerül.

Az élőlények biológiai oxidációja is termel szén-dioxidot, mely szintén a légkörbe távozik a szervezetekből.

Az autotróf növényi fotoszintézis az a folyamat, mely szén-dioxidot igényel. Az előállított szerves anyag a heterotróf élőlények testébe kerül a táplálkozási kapcsolatok révén. A gáz a növény testébe a gázcserenyílásokon átkerül.

A növények és az állatok pusztulásuk után a talajba kerülnek, lebontó szervezetek lassan lebontják a szervezeteket és a folyamatot szintén szén-dioxidtermelés, kíséri, mely a légkörbe kerül.

Beláthatjuk, hogy a szén körforgása szempontjából a szén-dioxid gáz a főszereplő, mely a levegőben, a vízben és a talajban egyaránt előfordul.

13, szimbiózis:

(együttélést jelent.) olyan kölcsönhatás az élőlények között, amely minkét fél számára előnyős (+;+) pl.: fenyők gyökerei, gombák.

(szimbiózis) „++” A jelenségre mind a növény-, mind az állatvilágban rengeteg példát találunk, de jól ismert néhány növény- és állatpopuláció szimbiózisa is. Pl.: Fenyő- gomba; Nitrogénmegkötő baktérium- gyökér; Cellulózbontó baktérium- tehén.

14, Versengés:

Versengés: „- -„Ez a leggyakoribb. Azonos ökológiai igényű populációk között alakul ki. Ennek elkerülése végett a teljesen azonos ökológiai igényű populációk földrajzilag is elkülönülnek. Pl.: A trópusi esőerdők liánjai és fán lakó növényei fény felé való törekvése.

Bővebben: Asztalközösség: (kommenzalizmus) „0+” Az egyik számára a másik léte közömbös, a másiknak viszont határozott előnyt jelent a kapcsolat. Pl.: Gólya- veréb; Oroszlán- kígyó; Ragadozóhal- kalózhal.

Hasznos együttélés: (szimbiózis) „++” A jelenségre mind a növény-, mind az állatvilágban rengeteg példát találunk, de jól ismert néhány növény- és állatpopuláció szimbiózisa is. Pl.: Fenyő- gomba; Nitrogénmegkötő baktérium- gyökér; Cellulózbontó baktérium- tehén.

Antibiózis: „-0” Amikor az egyik egyedre nem hat a másik, de másban kért okoz. Ez a jelenség általában mikroorganizmusok között hat. Pl.: Gomba- antibiotikum (Az ecsetpenész termeli a penicillint, tehát rá nem hat, de mást öl)

Élősködés: Parazitizmus: „+-” Egyik élőlény a másikból táplálkozik, de nem pusztítja el. A növényi paraziták lehetnek teljes paraziták (aranka, napraforgó) és fél paraziták (csak szervetlen anyagot szív fel). Az állati paraziták lehetnek külső (tetű) és belső (bélféreg) paraziták.

Táplálkozási kapcsolat: Ilyenkor az egyik populáció, mint zsákmányszerző, táplálékként pusztítja a másik populáció, a zsákmánypopuláció tagjait. Ilyenkor a két populáció szoros kapcsolatban van egymással. Az egyik tagjainak száma meghatározza a másik tagjainak számát. Van olyan, amelyik élőket pusztít. Pl.: ragadozók, növényevők, mindenevők. Van olyan, ami élettelent pusztít. Pl.: dögevők, iszapevők, földevők, ürülékevők, lebontók.

15, Táplálkozási piramis részei:

Lebontók, növények, növényevők, ragadózók, csúcsragadozók

16, biom:

A társulások zonálisan elhelyezkedő, egész kontinensekre kiterjedő nagy egységei a biomok.

17, Magyarországi nemzeti parkok:

Aggteleki Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Duna-Dráva Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park, Őrségi Nemzeti Park, Duna-Ipoly Nemzeti Park, Balaton-felvidéki Nemzeti Park 18,

18.tételes és feltétlen reflex:

feltételes: feltétlen reflex és közömbös inger azonos idejű társításán alapuló folyamat, amely két központ egyidejű ingerlésével lakul ki, sokszori ismétlődés révén. Egy idő után új társult inger is kiválthatja a megfelelő reakciót. Központja az agykéreg.

Feltételen: olyan veleszületett reflexműködés, amely esetén a receptorokat ért inger hatására a válasz minden körülmények között bekövetkezik. A központok a gerincvelőben és a nyúltagyban vannak.

Reflex: alapvető idegrendszeri folyamat, amellyel a szervezet felfogja az ingereket, és válasz reakciótót hoz létre.

19, Motiváció:

az állat megfelelő belső állapota, amely az adott cselekvés végrehajtására készteti. pl.: éhség, szomjúság, félelem.

20, kulcsinger:

öröklött viselkedésformákat kiváltó külső hatások.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates