Friss tételek

Az ionos kötés [kémia]

1. Írjuk le az ionos kötés kialakulását!

Az atomokból elektronleadással pozitív, elektronfelvétellel negatív ionok képződnek Az ellentétes töltésű ionjai közötti elektromos kölcsönhatást nevezzük ionkötésnek. Az ionkötés erős elsőrendű kémiai kötés.

2. Milyen az ionkötésű anyagok halmazszerkezete?

Halmazszerkezete ionrácsos: a rácspontokban vannak az ionok. Az ionvegyületek szilárd halmazai végtelen ionrácsos kristályt építenek fel. A kristályt az ionkötés tartja össze, a kristályok általában kemények. a, Mit fejez ki az ionvegyületek képlete?

Az ionok egymáshoz viszonyított számarányait fejezi ki. Például az NaCl – képlet azt jelenti, hogy a nátrium-klorid vegyület bármekkora mennyiségben 1:1 a Na+ - ionok és Cl- - ionok számaránya. b, Milyen ionok vannak a mészkő kristályrácsában?

Mészkő (CaCO3): Ca2+ (kalciumion), CO32- (karbonát ion). c, Az összetett ionokban milyen a kémiai kötés? Kovalens kötés.

3. Milyen összefüggés van az ionvegyületek rácsenergiája és olvadáspontja, valamint a rácsenergia és a keménység közt?

Minél nagyobb a rácsenergia, annál erősebben kötődnek egymáshoz az ionok és annál több hő kell, hogy ezek felszakadjanak. Így magasabb az olvadáspontjuk. Valamint minél nagyobb a rácsenergia, annál erősebben kötődnek az ionok így annál keményebb.

4. Melyek a komplex ionok? Mondjunk rá példát!

A pozitív töltésű központi iont a hozzá koordinatív kötéssel (pl.: ion-dipóluskötés) kapcsolódó ligandumok veszik körül.

5. Milyen szerepe van az átmeneti fémek komplex ionjainak a biológiai rendszerekben?

A komplexek biológiai szempontból rendkívül jelentősek. Sok létfontosságú biológiai anyag (enzimek, vitaminok, hormonok) komplexion alapjában található az élő szervezetben, és így fejti ki működését.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates