Friss tételek

A hidrogénkötés kialakulása és jelentősége [kémia]

1. Értelmezzük a hidrogénkötés kialakulásának módját és feltételeit!

A kémiai kötésnek azt a fajtáját, ahol egy hidrogénatom létesít kötést két másik atom között, hidrogénkötésnek nevezzük. Hidrogénkötések olyan molekulák között alakulnak ki, amelyek a hidrogénatomon kívül nagy elektronegativitású atomokat (pl.:N,O,F) tartalmaznak, és amely atomokhoz, nemkötő elektronpár is tartozik.

2. Hasonlítsuk össze a hidrogénkötés erősségéta, az elsőrendű kötésekhez viszonyítva;

b, a másodrendű kötésekhez viszonyítva.

a, Mivel a hidrogénkötés is másodrendű kötés, ezért érvényes, hogy a másodrendű kötésekre jellemző, hogy általában sokkal kisebb erősségűek, mint az elsőrendű kémiai kötések.

b, A másodrendű kötéseknek három fajtája van. A leggyengébb a diszperziós kölcsönhatás, amely a poláris molekulák között jön létre. Az apoláris részecskék között dipól-dipól kölcsönhatás lehet (ez közepes erősségű). A legerősebb másodrendű kötés viszont a hidrogénkötés. 3. Hogyan befolyásolja a hidrogénkötés a halmazok fizikai állandóit. Hasonlítsuk össze a víz és a kén-hidrogén fizikai állandóit: op.:0oC, fp.:100oC

A vízmolekulák a kén-hidrogén molekuláknál kisebb tömegűek és kisebb méretűek. Ennek ellenére közönséges körülmények között a víz folyékony halmazállapotú, a kén-hidrogén viszont gáz. A víz olvadás és forráspontja kiugróan magas. Ezek az adatok is arra utalnak, hogy a vízmolekulák között a dipólus-dipólus kölcsönhatásnál erősebb kötés alakul ki.

4. Rajzoljuk fel a két vízmolekula között létrejövő hidrogénkötést! Mi a különbség a víz és a jég között a hidrogénkötések szempontjából?

A vízmolekulák irányítottan rendeződnek, tetraéderes szerkezetet alakítanak ki. A jégben is hidrogénkötések vannak, de több mint a vízben. Ezért is nagyobb a jég sűrűsége.

5. Hasonlítsuk össze az alkoholmolekulák és a karbonsavmolekulák között kialakult hidrogénkötést! Melyik kötés az erősebb? Miért?

Alkoholmolekula: CH3-OH

Karbonsavak: -C=O

OH

A karbonsavak között 2 hidrogénkötés alakulhat ki 2 molekula között, így a forráspontja nagyobb az alkoholénál.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates