Friss tételek

Levegőszennyeződés [földrajz]

Levegőszennyeződés

A törzsfejlődés évmilliói során az élőlények jól alkalmazkodtak a légkör változó viszonyaihoz. Az ember szándékos beavatkozása a természet rendjébe a technikai forradalom időszakában olyan méreteket öltött, hogy a légkör kémiai összetétele néhány évtized alatt mérhetően megváltozott. Az ilyen gyors változáshoz az élővilág nem képes azonnal, károsodás nélkül alkalmazkodni.

A kén-dioxid tisztán belélegezve fulladásos halált, s néhány százaléknyi mennyiségben mérgezési tüneteket okoz. Különösen érzékeny rá a növényzet. A légkörbe főleg nagy kéntartalmú szenek elégetése, kénsavgyártás, papírgyártás, kőolajipari technológiák során kerül. Kisebb mennyiségben olajtüzelésből, dízelmotorok kipufogógázaiból is származik.

Jellegzetes levegőszennyeződési jelenség a szmog. Kialakulásának három fő tényezője van: 1. nagy mennyiségű levegőszennyező anyag kibocsátása 2. időjárási-éghajlati tényezők 3. helyrajzi viszonyok. Két típusú szmogot különböztetünk meg, a redukálót és az oxidálót. A redukálónál a szén-dioxid van túlsúlyban, míg az oxidálónál az ózon és nitrogén-oxidok.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates