Friss tételek

Milyen hatása van a növényekre a fénynek és a hőmérsékletnek? [biológia]

Milyen hatása van a növényekre a fénynek és a hőmérsékletnek?

A bioszféra számára az egyedüli jelentős energiaforrás a Nap sugárzása. Ennek több mint a fele fénysugárzás (45-50%), kisebb része hősugárzás (40-45%) és néhány százaléka (1-5%) ultraibolya sugárzás. Az UV. fény a D vitamin kialakulásához szükséges, de biológiai szempontból roncsoló. Három féle fénytípust különböztetünk meg: közvetlen (a Napból érkezik, melegítő hatású, a párolgást fokozza), elnyelt (a színt határozza meg) és szórt fény (a sokszorosan visszavert fény, sok sárga és vörös sugár van benne és a fotoszintézishez nélkülözhetetlen).

A fényviszonyokat a közvetlen és a szórt fény aránya, a megvilágítás erőssége és időtartama határozza meg. Ez függ a napszaktól és az évszaktól, az Egyenlítőtől való távolságtól, magasságtól és mélységtől, a felhőzettől, a domborzattól és a növénytakarótól.

A növények alkalmazkodása a fényhez:

- A megvilágítás erőssége szerint

- Fénykedvelők: A szavannai-, füvespusztai-, sivatagi- és a havasi növények.

- Fény és árnyékkedvelők: Virágzásukhoz nélkülözhetetlen a fény.

- Árnyékkedvelők: Az erdők aljnövényzete.

- A megvilágítás időtartama szerint:

- Hosszúnappalos: 12 óránál több megvilágítást igényel

- Rövidnappalos: 12 óránál kevesebb megvilágítást igényel

A hőmérséklet viszonylag kis határok között változik a földön. Az üvegházhatás miatt van besugárzás, kisugárzás és visszasugárzás is a Földön. A talaj közvetlenül a besugárzás által melegszik, a levegő pedig közvetve a hőátadás, hőáramlás és a visszasugárzás által melegszik. Az üvegházhatás az átlaghőmérsékletet 30 fokkal növeli és a hőingadozást 150 fokkal csökkenti.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates