Friss tételek

Mozgásszerveink egészsége [biológia]

A mesterséges környezetben élő ember mindinkább elszakad a szervezet egészséges működéséhez szükséges természetes életmódtól. Az életkörülmények javulása, a közlekedés, a városiasodás, a termelőmunka automatizálódása az ember részéről egyre kevesebb mozgást igényel. Pedig a mozgásszervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos élettevékenység. Testünket a gerincoszlop tartja. Hajlatai rugalmasságot biztosítanak, melynek különösen eséskor, ugráskor van nagy jelentősége. A gerincoszlop elváltozásai a helytelen testtartás, az elégtelenmozgás, esetleg egyoldalúan megterhelő munka következtében alakulnak ki. A háti hajlat túlzott mértéke púposságot okoz. A gerincoszlop oldalirányú elhajlása a gerincferdülés. A görnyedt, púpos hát egészségileg káros, mert meg- akadályozza a szív és a tüdő munkáját. A megelőzéshez a testtartás javítására a törzs izmait fejlesztő sportok alkalmasak: pl. úszás, evezés, röplabda, kosárlabda. Lényeges az is, hogy fekvőhelyünk egyenes és kemény legyen, párnánk pedig alacsony. Vigyázzunk arra, hogy egyenesen üljünk. Írás közben mindkét alkarunk alá legyen támasztva, és csak mérsékelten hajoljunk előre. Állás közben a vállainkat nyomjuk hátra, mellkasunkat emeljük ki, a hasunkat húzzuk be. Az egyoldalú megterheléseket - pl. ha hosszas ülőmunkára kényszerülünk - időközönként felállva néhány testgyakorlattal ellensúlyozzuk. Az alsó végtag gyakori elváltozása a bokasüllyedés vagy más szóval lúdtalp. Ekkor a lábboltozat íve megsüllyed, a járás nehézkessé, rugalmatlanná válik. A lúdtalp korai felismerése és gyógykezelése nagyon fontos, mert ellenkező esetben lábfájásokat, valamint az ízületek és csontok alakjának elváltozását okozhatja. Az ortopéd-szakorvos által előírt betét mellett a lábizmokat is erősíteni kell. Ennek érdekében szökdécseljünk lábujjhegyen naponta, többször emelkedjünk lábujjra és vissza. Sokat segít az is, ha - megfelelő időjárás esetén - durva talajon mezítláb járkálunk. A fejlett hasizmok erőteljesen összefogják a hasüregben található belső szerveket. Ezáltal azok működését, az üreges szervek (húgyhólyag, bélcsatorna, méh) tartalmának kiürítését segítik elő. A hasizom fejletlensége esetén a has kidomborodik, a belső szervek könnyen megsüllyedhetnek. Megelőzéséhez a has izmait fejlesztő tornagyakorlatok ajánlatosak.

A rendszeres sportolás minden életkorban az egészséges életmód fontos része. Különösen nagy a jelentősége serdülőkorban, amikor a hirtelen növekedés miatt könnyebben alakulhat ki helytelen testtartás. A rendszeres testedzés hatására az izomrostok megerősödnek, megvastagodnak, annak hiányában elsorvadnak, egyre gyengébbek lesznek. A sportolás a mozgásszerveken kívül a többi szerv állapotát is kedvezően befolyásolhatja. Hatására ugyanis a szív, a máj és a veseműködés fokozódik. Mindezek eredményeként a szervezet alkalmazkodóképessége, edzettsége nő. A már kialakult mozgásszervi megbetegedések gyógytornával gyógyíthatók.

Melyek a gerincoszlop leggyakoribb elváltozásai?

Miért káros a bokasüllyedés?

Milyen a helyes testtartás?

Hogyan előzhetők meg a mozgásszervi megbetegedések?

Mozgásszerveinket érő hirtelen megterhelés hatására rándulás, ficam vagy törés történhet. Ránduláskor a csontvégek, eltávolodása megnyújtja az ízületi tokot és szalagokat. A sérült ízület megduzzad, fájdalmas. Pihentetés, langyos borogatás hatására viszonylag rövid idő alatt meggyógyul. Ficam esetén a csontvégek annyira eltávolodnak, hogy elszakad az ízületi tok és egy vagy több szalag is. Az izmok görcsösen összehúzódnak, és rossz helyre szorítják a csont végét. A kificamodott csontvégeket csak szakorvos helyezheti vissza.

Nagy megterhelés hatására a csont megreped vagy eltörik. A törés egészséges gyógyulásához szakorvosi ellátás szükséges. A csípőízület fejlődési rendellenessége a csípőficam. Leánygyermekeknél kb. hatszor gyakoribb, mint fiúk esetében. A korai felismerés és gyógykezelés érdekében a csecsemőket féléves koruk előtt feltétlenül ortopéd szakorvosi vizsgálatra kell vinni! Amennyiben azt elhanyagolják, súlyosan torzul a gyermek járása, mozgása. Az ínhüvelygyulladás túlerőltetés következménye. Gyógyítása a pihenés. A beteg ízületek az időjárás-változást megelőző légnyomásváltozást is megérzik. Ilyenkor nagyon fájdalmasak. A rossz fogakból, a gennyes mandulákból a kórokozók a véráram útján az ízületekbe jutva súlyos ízületi gyulladásokat okozhatnak. A hasfal sérve akkor keletkezhet, ha nagy terhet hirtelen felemelünk. Ekkor a hasüreg izmos fala megrepedhet és a kitüremkedő belső szervek a bőrt, elődomborítják. A csigolyák közötti porckorong sérve a gerinccsatornában futó idegrostokat, illetve a gerincvelőből kilépő idegeket nyomhatja. Mindez erős fájdalommal, súlyos esetekben bénulással járó állapotot okozhat. A mozgásszervi megbetegedésben szenvedők gyógyulásút világhírű gyógyfürdőink is elősegítik. Itt a gyógyvizek hatását különböző kezelésekkel is kiegészítik. Legismertebb gyógyfürdőink Budapesten, Hévízen, Harkányban, Bükön, Hajdúszoboszlón stb. találhatók.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates