Friss tételek

A Nyitvatermők törzsének főbb jellemzői [biológia]

A Nyitvatermők törzsének főbb jellemzői

A magvas növények kialakulása oldotta meg a kiszáradás elleni védekezést. A magvas növényeket két nagy törzsbe soroljuk. Az ősibb a nyitvatermők törzse. Nevét onnan kapta, hogy a termőlevelek nem zárják körbe a magvakat, azok fedetlenül alakulnak ki a magkezdeményből. Őseik az őspáfrányok.

Testfelépítésük: itt két nagy csoportot különböztetünk meg: vegetatív és generatív.

Vegetatív szervek: gyökér fejletlen, gombákkal él szimbiózisban. Szár: mindig fás, gyantát termel. Levél: tűlevél, vagy pikkelyszerű levél. A tűlevél gyantát tartalmaz, jól bírja a hideget, örökzöld.

Generatív szervek: ezek a fajfenntartó szervek. A termős virágzata a toboz (elfásult virág). A porzós virágzata olyan, mint a barka virágzat.

Szaporodása: a heterospórás nemzedékváltakozás jellemző rá.

A virágporszem anyasejt (2n) Þ virágporszem (n, mikrospóra)

Embriózsák anyasejt (2n) Þ embriózsáksejt (n, makrospóra)

Þ zigóta (n)Þ növény termőÞ embriózsák anyasejt.

porzó Þ virágporszem anyasejt.

Szaporodásában elszakad a víztől. A szaporító sejtek védelme fokozódik: a spórát burok vesz körül, ezt a termőlevél védi és ez az egész a növényen van.

Magkezdemény: A burokkal körülvett makrospóra.

Mag: A magkezdemény megtermékenyítés után maggá fejlődik.

A mikro- és a makrospóra az ivaros nemzedék. A termő és a porzó az ivartalan nemzedék. A megtermékenyítést a szél végzi el.

Páfrányfenyők osztálya: a páfrányfenyő lombhullató növény. A magkezdemény - miután a megporzás megtörtént - sokszor a megtermékenyítés előtt a földre hullik. Itt fejlődik ki a csíra. Fenyők osztálya: Fenyőfélék családja: F. lucfenyő 1-1,5 cm hosszú levelek. F. erdei fenyő: 4-5 cm-es villaalakú levél, kérge vörös. F. erdeifenyő 10-12 cm-es villáslevél, kérge szürke, levegőszennyezésre érzékeny. F. vörösfenyő: lombhullató, szárazságtűrő.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates