Friss tételek

Tűrőképesség [biológia]

Tűrőképesség:

A különböző térbeli elhelyezkedés vagy az idő múlása, egyaránt megváltoztatja a környezeti hatást. Hogy az illető közösség hogyan tud alkalmazkodni ehhez a változáshoz, azt a tűrőképessége mutatja meg. Amelyek a változásokat tág határok között is elviselik, azok a tágtűrésűek, amelyek csak kismértékű ingadozást viselnek el, azok a szűktűrésűek.

Hőtűrő képesség, vízállapot

Az élőlények hőtűrő képessége szempontjából az élővilágot két nagy csoportra oszthatjuk. A tág hőtűrő képességű élőlények nagy hőingadozásokhoz is képesek alkalmazkodni. Néhány bálnafaj a sarki tengerek hideg vizében és a trópusi meleg tengerekben egyaránt otthonos. Azok az élőlények, amelyek csak kisebb hőingadozást képesek elviselni, a szűk hőtűrő képességű élőlények csoportjába tartoznak. Ezek vagy melegkedvelők, mint a trópusokon élő emberszabású majmok vagy hidegkedvelők, mint a déli sarkvidék pingvin fajai.

Vízállapot: A változó vízállapotú növények vízháztartása nagymértékben függ a környezet vízviszonyaitól. Ebbe a csoportba tartozó növények kiszáradástűrők, mert noha száraz időben kiszáradnak, nedves időben nagyobb mennyiségű víz felvételével ismét felélednek (zuzmó, moha).

Az állandó vízállapotú növények jó vízmeghatározó képessége és szabályozható párologtatása lehetővé teszi egyenletes vízháztartásukat a környezet ingadozó víztartalma mellett is.

A víz az állatok szempontjából is fontos környezeti tényező. A különböző állatfajok tűrőképessége egymástól jelentősen eltérhet a vízveszteség szempontjából. Az emlősfajok akkor is súlyos zavarokkal küzdenek, ha szervezetük víztartalmának 15-20%-át veszítik el. A gerinctelen állatok számos faja sokkal nagyobb vízveszteséget is képes elviselni.

Talajkolloidok: A talaj kémiai tulajdonságait elsősorban a talajrészecskék határozzák meg. Ezek egyrésze az 1-500 nanométeres nagyságrendbe sorolható. Az ilyen méretű részecskéket kolloidoknak nevezzük. A különböző talajok vízmegkötő képessége a bennük található talajkolloidok mennyiségétől függ

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates