Friss tételek

A víz hatása az élőlényekre [biológia]

A víz hatása az élőlényekre

A víz igen fontos környezeti tényező. Nemcsak nélkülönözhetetlen, hanem jelentősen befolyásolja a fajok elterjedését. A növények vízellátása három folyamattól függ.

Az első a víz felvétele a környezetből, a második a víz szállítása növényben, a harmadik a víz leadása párologtatása. A vízháztartás szempontjából megkülönböztetünk változó és állandó vízállapotú növényeket.

A változó vízállapotú növények vízháztartása függ a környezet vízviszonyaitól. Az ide tartozó növények a kiszáradástűrők (pl.: zuzmók, moszatok és néhány mohafaj).

Az állandó vízállapotú növények egyenletes vízháztartásúak a környezet ingadozó víztartalma mellett is (pl.: harasztok, nyitvatermők, zárvatermők). Ezek a növények milyen mértékben vannak kitéve a nagyobb vízveszteségnek, az az élőhely adottságaitól is függ.

A szárazföldi növények vízellátása elsősorban a levegő és a talaj nedvességtartalmától függ. Ezt befolyásolja a földrajzi fekvés, a csapadék mennyisége, a légmozgás és a területet borító növényzet is.

A víz az állatok szempontjából is fontos környezeti tényező, a kedvező hőmérséklettel együtt elterjedésük lényeges feltétele. A különböző állatfajok tűrőképessége jelentősen eltérhet a vízveszteség szempontjából. Az emlősök már szervezetük víztartamának 15-20% -nak elvesztésénél jelentős zavarokkal küszködnek, míg a gerinctelen állatok nagyobb vízveszteséget akár 60% is elviselnek. Az állatok egy része kifejezetten vízi környezetben él. Néhányan pedig kifejezetten szárazságtűrő faj, ezek az anyagcsere folyamataikban keletkező víz egy részét képesek raktározni, majd később felhasználni.

Share this:

Megjegyzés küldése

 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates