Friss tételek

Radioaktivitás (Radioactivity)

Felfedezése 

Radioaktivitás (Radioactivity)A radioaktivitást 1896-ban Henri Becquerel francia tudós fedezte fel, amiért 1903-ban megkapta a fizikai Nobel-díjat. Becquerel foszforeszkáló anyagokkal kísérletezett. Úgy gondolta, hogy a katódsugárcső fénye valamilyen módon összefügg a foszforeszcenciával. Különféle foszforeszkáló anyagokat burkolt fekete papírba egy fényképlemezzel együtt, és a fényképlemez feketedését vizsgálta. Nem észlelt feketedést amíg uránsókkal nem próbálkozott. Miután a nem foszforeszkáló uránsókkal próbálkozott, kiderült, hogy a jelenségnek semmi köze sincs a foszforeszcenciához. Kimutatta, hogy a sugárzás intenzitása arányos az urán koncentrációjával, így arra következtetett, hogy ez a sugárzás az uránatom tulajdonsága. Pierre és Marie Curie új, sugárzó elemek után kutatva fedezték fel, hogy a tórium is sugároz. Az uránércből kivontak még két erősebben sugárzó elemet, a polóniumot és a rádiumot. A Curie házaspár nehéz és fárasztó munkájának szemléltetéséül: nyolc tonna uránércből 0,1 gramm rádium nyerhető ki. A Curie házaspár és Ernest Rutherford kísérletei a radioaktív sugárzásnak két összetevőjét mutatta ki: a nagyon rövid hatótávolságú (levegőben kevesebb, mint 1 cm) alfa-sugárzás, és a béta-sugárzás (pár 10 cm levegőben). 1900-ban fedezte föl Paul Ulrich Villard a gamma-sugárzást, amit 10 cm ólom sem bír elnyelni. Később bebizonyították, hogy a gamma-sugárzás valójában nagyenergiájú elektromágneses sugárzás.

A radioaktivitás magfizikája

A magfizika 1930-as évekbeli viharos fejlődése új lendületet adott a radioaktivitással kapcsolatos kutatásoknak is. Gamow megmutatta, hogy a kvantummechanika eredményei alkalmazhatók a magfizikai folyamatokra, amivel a az alfabomlást sikerült megmagyaráznia. A bétabomlás magyarázata zonban jóval nehezebbnek mutatkozott, és az elkövetkező évtizedek megmutatták, hogy ez valóban tartogat még meglepetéseket. A mesterséges radioaktivitás felfedezése mérföldkő volt a radioaktivitás szempontjából, mivel szélesre tárta a gyakorlati alkalmazások előtt a kaput. Más helyen már foglakoztunk a radioaktív nyomjelzéssel, és a PET-tel, itt most következő példaként a radiokarbon kormeghatározást említjük meg.

Gamow és az alfabomlás

Gamow 1928-ban az alfabomlás elméletét adta meg. Ezzel elsőként sikerült a kvantummechanikát alkalmazni a magfizikai folyamatokra. Az alfa bomlás magyarázatát az úgynevezett alagúteffektusban találta meg. Ennek lényege az, hogyha egy részecske egy mély potenciálgödörben van, és összenergiája a klasszikus fizika szerint nem elég ahhoz, hogy a gödörből kijusson, akkor a kvantummechanika ezt mégis megengedi. A részecske bizonyos valószínűséggel a "átalagutazhat" a potenciálgáton. Természetesen minél nagyobb a potenciálgát és a részecske energiája közt a különbség, a valószínűség annál kisebb. Az alfabomlásnál a potenciálgátat a mag kötési energiája jelenti, amiből az alfa részecske az alagúteffektus révén mégis ki tud szabadulni bizonyos valószínűséggel.

A bétabomlás

Radioaktivitás (Radioactivity)A béta-bomlás elméletét az olasz Fermi adta meg 1934-ben. A béta-bomlás során a magban lévő neutron bomlik el protonra és elektronra. A béta részecskék folytonos energia eloszlása azonban azt sugallta, hogy a folyamatra nem teljesül az energia megmaradása. Hogy ez teljesüljön, azt kellett feltenni, hogy egy kistömegű semleges részecske is keletkezik a bomlás során, ami energiát és impulzust visz magával. Ennek a részecskének Fermi a neutrinó nevet adta. A pozitron-sugárzást 1933-ben fedezte fel a Joliot-Curie házaspár. Ennél a folyamatnál az elem rendszáma eggyel csökken egy proton elbomlása miatt, miközben az elektron antirészecskéje, a pozitron keletkezik. Az elektronbefogást az amerikai Alvarez ismerte fel 1937-ben. Ennél a folyamatnál úgy csökken az elem rendszáma, hogy a mag a hozzá legközelebb lévő elektronpályáról befog egy elektront, ami egy protonnal neutronná egyesül.

Végül a béta-sugárzásra emlékeztető sugárzások közt előfordulhat az is, hogy egy gerjesztett atommag a többlet energiájától nem gammasugárzással szabadul meg, hanem egy atomi elektronnak ad át akkora energiát, ami a béta-sugárzásra jellemző energiával távozik az atomból. Ez a belső konvezió.

A Joliot-Curie-házaspár és az első mesterséges radioaktív izotóp

Radioaktivitás (Radioactivity)1934: Az első mesterséges radioaktív izotópot, a 30-as tömegszámú foszfort a Joliot-Curieházaspár állította elő. Alumíniumot sugároztak be alfa részecskékkel. Az alfa részecskék neutronokat és pozitronokat löktek ki az alumíniumból. A besugárzást megszüntetve az alumínium pozitront sugárzott ki. (Ők csak valami pozitív sugárzást detektáltak, a pozitront később azonosították. A neutront sem ismerték még ekkor.) A pozitron sugárzás intenzitása a radioaktív bomlásnak megfelelő módon csökkent. Ez utalt arra, hogy radioaktív elem keletkezett. Miután a besugárzott alumíniumban kémiailag kimutatták a foszfor és a szilícium jelenlétét, a folyamat világossá vált.

A gammasugárzás

A gammasugárzás akkor keletkezik, amikor valamilyen magátalakulási folyamat révén az atommag gerjesztett állapotban marad. Az ábrán a cézium 137-es bomlásának energiasémáját látjuk. A béta-bomlás utána a leányelem, a bárium gerjesztett állapotban marad, ezért szinte a béta-bomlással egy időben a felesleges energiájától egy gamma foton kibocsátásával szabadul meg.

Libby és a radiokarbon kormeghatározás

A felvételen az amerikai Frank Libbyt látjuk, egy ősi fadarabbal a kezében, amin radiokarbon kormeghatározást végez. A levegő nitrogénje radioaktív szénné alakul a kozmikus sugárzás hatására. A radioaktív szén 5568 év felezési idővel bomlik. A növényekbe a fotoszintézissel, majd az állati szervezetbe a táplálékláncon bekerülve, egy egyensúlyi arányt vesz fel a stabil és a radioaktív szén az élő szervezetben. Ezt az egyensúlyi szénarányt ismert korú mintákon hitelesítik. A szervezet elhalása után a radioaktív szén bomlása miatt részaránya egyre kisebb lesz. Így a mintában lévő radioaktív szén arányából vissza lehet következtetni az elhalás korára. A módszer 300- 25000 éves leltekig alkalmazható megbízhatóan. Willard Frank Libby (1908-1960) életének meghatározó részében a Californiai Egyetmen dolgozott. Kutatásait az uránizotópok elválasztási módszerének kutatásával kezdte, a 2.világháború alatt is ezen a területen dolgozott. Közben érdeklődése a kozmikus sugárzás felé is fordult. Felfedezte azt, hogy a kozmikus sugárzás hatására a légkörben trícium és C-14 képződik. Ez a felfedezés lett alapja a radiokarbon kormeghatározásnak. A régészet számára oly fontos módszert 1947-ben találta meg Libby. Ezért a felfedezésért 1960-ban kémiai Nobel-díjat kapott.

Polaroidszűrő (Polaroid filter) - Napszemüveg - UV filter - Ultraibolya sugárázás

Polaroidszűrő

(Segítségével fényképezéseknél a becsillanásokat ki lehet szűrni)

Polaroidszűrő Polaroid filter

UV filter

UV filter szűrőUV filters are individual compounds or mixtures to prevent ultraviolet (UV) light from coming through. UV filters are used in sunscreens to protect skin or in photography to reduce haziness or fogginess created by ultraviolet light.

A UV filter in photography is transparent to visible light, and so can be left on the lens for nearly all shots. UV filters are among the least expensive filters, so many people use them as protection for their lenses, although this may not be effective. For this purpose they are preferred over other kinds of filters which are more intrusive, such as neutral density filters.

The UV filter absorbs ultraviolet rays without changing the exposure. With most images, people will not see a difference when a UV filter is used. However, UV filters (in particular filters lacking coating) may introduce flaring and have negative impact on contrast and sharpness, especially when a strong light source is present.Napszemüveg - véfelem és design

A napsugárzás egy bizonyos része, az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

Napszemüveg - védelem és design

Napszemüveg - védelem és design
A napsugárzás egy bizonyos része, az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. A színlátás vagy az éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a bőr vagy a szem belsejének daganata is kialakulhat, amennyiben túl sok napfény éri a szemet.

A jó minőségű napszemüveg (amit a tökéletes UV-szűrés és az arc vonalához simuló, teljes védelmet nyújtó fazon jellemez), amelyet széles karimájú kalap vagy sildes sapka viselése egészíthet ki, megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Egy jól takaró napszemüveg véd a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és allergiát okozó részecskék ellen is. Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és a szakemberek véleménye szerint még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő. A déli órákban – nemcsak a szem védelme érdekében – érdemes kerülni a napot.

A napszemüveg nem divathóbort. Fontos, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. A leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat és kialakulhatnak katarakták (szürkehályogok). A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Rövid- és hosszú távú roncsolódások lehetnek: retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, katarakták és kúszóhályog (pterygium). Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek, ezért szüleiknek ügyelni kell arra, hogy viseljenek napszemüveget főleg azokon a helyeken, ahol erős az UV sugárzás; például a strandon, vízben, sőt, havas tájon, mivel ott fokozott veszélyt jelent a visszaverődés.

Miért van napszemüvegre szükség?

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak mégis elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat a hóvakság, amely fájdalmas pislogással, erős könnyezéssel jár együtt, az alany szinte vaknak érzi magát. Ám az infravörös sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, ha mélyebbre hatolnak a szövetekben, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, napozáskor a szem letakarása.

Az UV-index, a sugárzás erősségének értéke 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat naponta többször frissített előrejelzést ad ki az UV-B sugárzás erősségéről. Ennek értelmezése:
  • 0,1 – 2,9 gyenge
  • 3,0 – 4,9 mérsékelt
  • 5,0 – 6,9 erős
  • 7,0 – 7,9 nagyon erős
  • > 8,0 extrém
UV-index / napon tölthető idő (perc)
  • 1: 140
  • 2: 60
  • 3: 45
  • 4: 35
  • 5: 30
  • 6: 25
  • 7: 20
  • 8: 17
  • 9: 15
  • 10: 13

Mi is az ultraibolya (UV) sugárzás? 

Az UV fény a napenergia egy része, egy láthatatlan, rövid hullámhosszú sugárzás. Az UV sugárzás más forrásai közé tartoznak még az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei. Három típusa van az UV sugárzásnak: UVA, UVB, UVC. A legfontosabb az UVB sugárzással tisztában lenni, mivel ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. A Földet célzó UV sugárzások nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózon tartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet jóslása szerint az ózonréteg kimerülésével évente több mint 36 000-rel magasabb lesz a kialakuló szemmegbetegedések száma, az UV sugárzás egy százalékos emelkedése pedig éves viszonylatban 26 000-rel növeli a pterygium (kúszóhályog) nevű szembetegségek számát Ausztráliában.

Az UV-fény felosztása: UVA, UVB, UVC 

  • UVC (100 – 280 nm) a légkör felső rétegeiben elnyelődik
  • UVB (280 – 315 nm) a légkör felső rétegeiben részben elnyelődik, erősen roncsoló hatású a bőrre és a szemekre, leégést okoz, részben felelős a bőrrák kialakulásáért
  • UVA (315 – 400 nm) kevésbé veszélyes, mint az UVB, de újabban előtérbe került a hosszabb távú káros hatásainak vizsgálata

Az UV sugárzás hatása a szaruhártyára 

A szemet érő UV sugárzások nagyját a szaruhártya szűri meg. A magas UV szint, mint amilyen a hó, vagy a víz által visszavert fényben jelen van, gyulladást okozhat. Ez az állapot nagyon fájdalmas, közben a szem igen érzékeny bármilyen fényre. A szem körülbelül 48 óra alatt rendbe jön e kényelmetlen állapotból, mégis tanácsos egy szemvizsgálatot kérni szemésztől vagy szemorvostól, hogy biztosan nem maradt-e valamilyen egyéb károsodás.

Az UV sugárzás hatása a kötőhártyára 

Rövid idő alatt az UV sugárzás csak kisebb károsodást okoz, ha azonban hosszabb távon éri a kötőhártyát, az megvastagszik és egy pterygium nevű húsos gócot alkot. Ez a lassú folyamat addig tart, míg ez az elváltozás elfedi a szaruhártya egy részét, így rontva a látást. Mindemellett csúnya látvány. Az egyetlen kezelési módja, a viszonylag egyszerű műtétnek számító sebészeti úton történő eltávolítás. A szemet mindenképp szakértőnek kell megvizsgálnia, hogy megállapítsa: tényleg pterygiumról, vagy más, komolyabb kinövésről van-e szó.

Az UV sugárzás hatása a szemlencsére 

Az UV sugárzás – kifejezetten az UVB típus – bizonyítottan összefügghet a katarakták kialakulásával. Ezek olyan elhomályosodások, melyek a lencsében alakulnak ki és akadályozzák a látást; mintha koszos ablakon át néznénk. Komoly esetekben a kataraktát sebészileg eltávolítják és a lencsét egy műlencsével pótolják. Eleddig a kataraktákat a korosodás természetes következményének tartották, mert az idősebbek körében gyakoribb volt. Az utóbbi időszak kutatásai azt mutatják, hogy bár ez részben igaz, a hályogok kialakulásáért a hosszabb ideig tartó UV sugárzás is felelős. A szaruhártya és a szemlencse az UV sugárzás legnagyobb részét elnyeli, de a maradék fény elérheti az ideghártyát. A retina legtöbb károsodása visszafordíthatatlan.

Hogyan kerüljük el az UV sugárzás hatásait?

A legegyszerűbb módja, hogy szemünket ne károsítsa UV sugárzás, ha csak mérsékelten tesszük ki annak. Erre a három legjobb módszer:
1. Kerüljük a napot. Nyáron a szabadban töltött idő háromnegyede alatt, – de. 10 és du. 4 óra között – ha kerüljük a napfényt, jelentősen rövidebb időre tesszük ki magunkat az UV sugárzásnak.
2. Hordjunk kalapot. Egy széles karimájú kalap nem csak a fejünket védi meg a leégéstől, de a szemünket érő UV sugárzást legalább a felére csökkenti.
3. Viseljünk napszemüveget. Egy jó napszemüveg csökkenti a szemet érő UV mennyiséget és a túlzott ragyogást.

Planck-törvény (Planck's Law)

Patkós András
ELTE, Atomfizika Tanszék

A Planck-törvény termodinamikai háttere

A termodinamika kivételes fizikai elmélet. Célkitûzése a makroszkopikus testek energiacserével járó folyamatainak jellemzése. Eredetileg ezt a célt a belsõ szerkezetre, a mikroszkopikus szabadsági fokokra történõ bármiféle utalás nélkül kívánja elérni. Ennek köszönhetõ eredményei alkalmazhatóságának széles tartománya, univerzalitása. Sok esetben meglepõen erõs megszorítást jelentõ következtetések nyerhetõk módszereivel a mikroszkopikus szerkezetre is. Alapegyenlete valamely egyszerû mechanikai rendszer és környezete között kvázisztatikusan zajló energiacserélõ folyamatok során az egyszerû rendszerben bekövetkezõ állapotváltozást korlátozó összefüggést fogalmazza meg:
T dS = dE + p dV.
Itt T a test hõmérséklete, p a nyomása, dE a rendszer belsõ energiájának, dV a térfogatának infinitezimális megváltozása. A mechanikai munkavégzés és a belsõ energiaváltozás eredõjeként adódó infinitezimális hõcserét az entrópia dS megváltozása kontrollálja. Az entrópia ezen bevezetése Rudolf Clausius mûve. Az elsõ lépést megtevõ S. Carnot és Clausius (1. kép ) nyomán a fizikusok a hõerõgépek hatásfoka növelésének feladatára koncentráltak, és az entrópiát elsõsorban a munkává alakítható energiában bekövetkezõ veszteség szempontjából vizsgálták. Clausius mondta ki a mechanika törvényeire vissza nem vezethetõ állítást, miszerint zárt rendszerben az entrópia egyetlen természeti folyamatban sem csökkenhet:
dS ≥ 0.
A kvázisztatikus hõcsere egyenletének integrálásával meghatározható egy folyamatfüggetlen, valamint a mechanikai és elektromágneses állapothatározóktól is független makroszkopikus állapothatározó, az entrópia:
S = S (E,V) +  S0.
Ennek integrációs állandóját a harmadik fõtétel nullára rögzíti az abszolút hõmérsékleti skála nullapontjában.
Planck-törvény (Planck's Law)
A termodinamika a nem-redukcionista (azaz a jelenségeket kisebb alkotórészek közötti folyamatokra visszavezetni nem kívánó) fizika nagyszerû teljesítménye. A redukcionista megközelítéstõl való tartózkodás az az erény, amely egyéb, összetett nem-fizikai rendszerek (gazdaság, társadalmi szervezet stb.) kutatóit arra ösztönözte, hogy saját területükön analóg leírást keressenek, egyszerû szabadsági fokokat azonosítsanak, és egyenlõtlenség-alakú, változási irányt jelzõ összefüggésre jussanak. Megemlíthetõ Nicholas Georgescu- Roegen (2. kép ), aki 1971-ben publikálta Az entrópiatörvény és a gazdasági folyamat címû könyvét. Ez a könyv nagy hatással volt az ökológiai gazdaságtan irányzatának létrejöttére, amely a természeti és emberi erõforrásokkal létrehozható gazdasági értéket az erõforrások állapotának reprodukálása mellett kívánja optimalizálni.
Planck-törvény (Planck's Law)

 A termodinamikusok mindmáig élénk vitája a termodinamika második fõtételéhez vezetõ axiómák pontos megfogalmazását, a törvény alá vetett folyamatok egyértelmû körülhatárolását célozza. Ebben a tisztázó folyamatban Max Planck is aktívan részt vett, többek között 1897-ben kiadott tankönyvével, valamint a termodinamika harmadik tételének és az abszolút hõmérséklet fogalmának elfogadtatásáért tett erõfeszítéseivel. Érdemes felfigyelni arra, hogy még élete végén írott tudományos életrajzában [1] is hangsúlyozza, hogy milyen nehézségbe ütközött a Carnot-ciklus levezetésére használt, a kalorikumelméletet tükrözõ eredeti vízimalom-hasonlatnak (3. kép ) kiszorítása a fizikusok gondolkodásából. A termodinamika redukcionista megközelítése a Ludwig Boltzmann által javasolt statisztikus mechanikai megalapozással jelentkezett, amelynek lényegét éppen Planck öntötte tömör, és a mechanikai rendszerekrõl továbblépõ általánosítást lehetõvé tevõ formába:
SN = kB ln WN,
ahol kB = 1,38 · 10-23 J/K. A kulcskérdés a WN mennyiség meghatározásának, azaz egy rendszer valamely rögzített belsõ energiájú makroállapotát megvalósító mikroállapotok leszámolásának mozzanata. Ez a lépés két kritikus kérdést hordoz magában. Az elsõ: az adott állapot szempontjából alapvetõnek tekinthetõ alkotórészek (szabadsági fokok) azonosítása. A második: a szabadsági fokok diszkretizálása, ami leszámlálhatóságuk elõfeltétele. A termodinamikus Planck sokáig kritikusan vélekedett a mechanika idõtükrözésre szimmetrikus törvényeit a valószínûségi megközelítéssel ötvözõ statisztikus mechanikai irányzat és a termodinamika összekapcsolhatóságáról. Szerepet játszott a molekuláris rendezetlenség kiegészítõ fogalmának kialakításában, amely a mechanika törvényein túllépõ feltétel a folyamatok idõirányának meghatározottságára vezetõ H-tétel alkalmazhatóságára. Tudományos felfogásában ezért igazi személyes fordulatnak tûnik, hogy az elektromágneses térrel termikus egyensúlyban lévõ abszolút fekete test sugárzási spektrumának értelmezéséhez a Boltzmann-féle valószínûségi entrópiafogalomra épülõ elméletet dolgozott ki. Ebben a jelenségben is, mint a termodinamika egész konstrukciójában, valószínûleg az univerzalitás ragadta meg. Ma ezt úgy fogalmazhatjuk, hogy a hõmérsékleti sugárzás spektruma független attól, hogy a laboratóriumban gondosan hõszigetelt, tükrözõ falú tartály belsejében elhelyezkedõ szénszemcse sugárzása, vagy a Világegyetem egészét kitöltõ elektromágneses állóhullámok valósítják-e meg.

Planck-törvény (Planck's Law)

 E felismerés alapján Planck a végeredmény szempontjából közömbös modellrendszert választott: egyetlen, elektromosan töltött harmonikus oszcillátor kölcsönhatását vizsgálta az abszolút fekete testet megvalósító üregrezonátor elektromágneses állóhullámaival. Termodinamikusként eltért kortársai megközelítésétõl, amely közvetlenül az üreg/oszcillátor kis frekvenciatartománybeli energiasûrûségének meghatározására irányult. Tudván, hogy az entrópia a rögzített térfogatú rendszerben az energiának egyértelmû függvénye, N darab frekvenciájú oszcillátor halmazára érvényes entrópia-energia összefüggés megalkotását tûzte ki céljául. Boltzmann fenti képletét használta kiindulásul. A feladat N oszcillátor NE összenergiájú makroállapotához tartozó mikroszkopikus állapotok WN számának meghatározása volt. Erre irányuló próbálkozásai során, a leszámlálhatóság biztosítására folyamodott az energiakvantálás „kétségbeesett” feltevéséhez:
N E = Pε
. Itt ε a kvantált energiacsomag nagysága, P pedig a teljes energia csomagokba osztásával adódó csomagszám. Nagyon nagyszámú oszcillátorhoz nagyon nagy P érték kell. Ebben a határesetben Stirling képlete segítségével értékelte ki WN kombinatorikai képletét, amellyel eljutott az egyetlen oszcillátor entrópiájának képletéhez:
képlet
. Miután a termodinamikában az entrópiának a belsõ energia szerinti parciális deriváltja adja a T hõmérséklet reciprokát, a fenti képletbõl adódik
képlet
. Ebbõl azután kifejezhetõ az oszcillátor E belsõ energiája T hõmérsékleten, amit az oszcillátorok állapotsûrûségével megszorozva Planck megkapta a róla elnevezett sugárzási törvényt. (Hallgatólagosan persze feltette, hogy termikus egyensúlyban az oszcillátorral képviselt abszolút fekete test és az azt övezõ sugárzás energiája a spektrum minden vonalára egyezik.) A kapott összefüggésnek a Wien-törvénnyel való összevetése is szükséges még, ami végül megköveteli az energiakvantumra az
ε = h
arányosságot. Közismert, hogy Planck jelentõs, de hiábavaló erõfeszítést tett az energiakvantálási feltételtõl való megszabadulásra. Ez a törekvés érthetõ, hiszen a fentiek szerint õ pusztán a szabadsági fokok (a mikroállapotok) megszámlálhatósága érdekében diszkretizálta az oszcillátorhalmaz energiáját. Einstein és követõi a legkülönfélébb anyagi rendszerek elemi oszcillátorként viselkedõ szabadsági fokaira alkalmazták a kvantálás eljárását. A szilárd testek fajhõjétõl a fényingadozások statisztikájáig siker sikert követett. Az entrópia megszületésétõl a sugárzás entrópiájáig vezetõ, fél évszázadot átfogó történet összefoglalásául idézni kívánom Varró Sándor kommentárját [2], amelyet Max Plancknak az 1911-es Solvay-konferencián tartott elõadására alapozott: „Az energia kvantáltságának gondolata Boltzmann-nak 1872-ben és 1877- ben megjelent munkáira vezethetõ vissza. Bár Boltzmann pusztán matematikai eszköznek tekintette a diszkrét elemi energiacsomagokat, mégis második cikkében - amelyben elvégezte a (termodinamikai) valószínûség kombinatorikai elemzését és kiszámította annak maximumát, megkapta a gáz molekulái által hordozott energiacsomagok (Bose-)eloszlását. Planck megjegyezte, hogy a kombinatorikus megvalósítások teljes száma, illetve azok maximális valószínûséggel bekövetkezõ konfigurációinak száma között a különbség elhanyagolható lévén, Boltzmann eredménye egyezik az õ entrópiaképletével.”

Az Univerzum entrópiája és a fekete lyukak

Az Univerzum egészére érvényes, a gravitációt is magábafoglaló termodinamika lehetõségét sokan vitatják, ám Stefan és Boltzmann képletével, amelynek együtthatóját Planck sugárzási törvénye meghatározza, könnyen kiszámítható az egykor létezett termikus egyensúlyból lecsatolódott, azóta kölcsönhatásmentes ideális gázként hûlõ kozmikus fotonok és neutrínók által hordozott entrópia. A termodinamikai entrópia sûrûsége a hõmérséklet harmadik hatványával arányos. A 1028 cm méretû eseményhorizontunk belsejében 2,725 K hõmérsékletû fotongáz és 1,96 K hõmérsékletû neutrínógáz mindegyike az önmagában nehezen elképzelhetõ óriási nagyságrendet képviselõ 1088 entrópiát hordozza (k egységben számolva!). A gravitációs energia hipotetikus kvantumai jóval korábban csatolódtak le, egyensúlyi gázuk ezért kisebb, 1086 entrópiát hordozhat. Amennyiben nem állt fent termikus egyensúly a lecsatolódásuk pillanatában, akkor entrópiájuk e becslésnél kisebb. Az Univerzumban található nem-relativisztikus állapotú, elektromágneses sugárzást kibocsátó anyag entrópiája az anyag-antianyag aszimmetria értéke alapján becsülhetõ meg. Ezt az információt elõször a könnyû elemek õsszintézisének elméletébõl nyerhetõ kozmikus elõfordulási gyakoriságoknak a csillagászati mérésekkel való összevetésébõl sikerült kihámozni. Értéke érzékenyen befolyásolja a kozmikus háttérsugárzás észleléseit is, így ma legpontosabban a háttérsugárzási mérésekbõl ismert a nem-relativisztikus anyagsûrûségnek a háttérsugárzás entrópiájához viszonyított értéke: N(anyag)/S (foton ) ≈ 10-9. Az entrópiának az anyagmennyiséggel való arányossága (extenzivitása) miatt S (anyag) ≈ 1079. Az Univerzum energiasûrûségét domináló sötét anyag és sötét energia entrópiatartalmáról egyelõre nincs információ. Annyit tudunk, hogy a sötét anyag mennyisége nagyjából hatszorosa a világítani képesnek. Amennyiben nem-relativisztikus nehéz elemi részek alkotják, amint azt a szuperszimmetrikus világra vonatkozó elméleti konstrukciók sugallják, akkor entrópiatartalma legfeljebb egy-két nagyságrenddel lehet nagyobb az elektromágnesesen világító anyagénál. A sötét energia gravitációs hatását mai ismereteink szerint teljesen jól leírja a nem-zérus kozmológiai állandó feltételezése. Miután ebben az állandóban feltevés szerint nincs statisztikai viselkedés, entrópiája zérus. Az utóbbi két kategória természetének részletesebb megismerése entrópiatartalmukat illetõen is jelentõs módosulásokat eredményezhet. Mindezek a becslések a forró Univerzumban egykor fennálló termodinamikai egyensúlyból kiinduló termikus történethez kapcsolódnak. A statisztikus Boltzmann-definíció egy kiterjesztését használva azonban az entrópia fogalmat az 1970-es években sikerült alapvetõen általánosítani. Az alább ismertetendõ fejlemények alapján ma úgy tûnik, hogy az Univerzumban a szupermasszív fekete lyukak entrópiatartalma a meghatározó. Jacob Bekenstein (4. kép bal oldalán) 1973-ban, 26 éves korában írta meg tudománytörténeti jelentõségû Black Holes and Entropy címû cikkét [3]. A hagyományos termodinamika keretei között fekete lyukakhoz kapcsolható entrópiaparadoxonra J.A. Wheeler (4. kép jobb oldalán) figyelt fel, és Bekenstein számára PhD-témának adta a kérdéskört. Meg kellett értenie, hogy hová lesz a fekete lyukba behulló anyag entrópiája. Bekenstein Hawking munkáját használta kiindulásként, aki általános tétel szintjére emelte Wheeler másik diákjának, Christodoulou nak bizonyos, az egzakt fekete lyuk megoldások fejlõdésére vonatkozó észrevételét. Hawking tétele szerint a fekete lyuk eseményhorizontja felületének területe bármely folyamatban csak nõhet (az eseményhorizonton belülrõl induló fényjelek véges idõ alatt nem jutnak ki a külvilágba). Például két fekete lyuk összeolvadásakor a létrejövõ állandósult állapotú objektum (eseményhorizontjának) felülete nem lehet kisebb a két kiinduló fekete lyuk (eseményhorizontjai) felületének összegénél. Bekenstein cikke bevezetésében megjegyzi, hogy „mindez a termodinamika második tételére emlékeztet ...., a hasonlóság alapján érdemes a fekete lyukak fizikáját termodinamikai szempontból vizsgálni”. Cikkében javaslatot tett a fekete lyukak entrópiájának és felületének arányos mennyiségként történõ azonosítására, és ezzel sikeresen általánosította a termodinamika második tételét a fekete lyukak részvételével zajló folyamatokra. Bekenstein entrópiaképlete a következõ:
képlet
ahol A a fekete lyuk eseményhorizontjának a felülete, c a fénysebesség, G a Newton-féle gravitációs állandó, h pedig a Planck-állandó. η dimenziótlan arányossági tényezõ. A kvantumosságot jellemzõ h állandó megjelenését az entrópia és a felület mértékegysége közötti átváltás indokolja. Ez az egyetlen univerzális természeti állandó, amely a jó dimenziót adja. Az ismeretlen η számegyütthatót Bekenstein a C.E. Shannon által bevezetett I informatikai entrópiára támaszkodva becsülte meg, amelynek definíciója
képlet
Itt pn a vizsgált rendszer állapotai közül az n-ik megvalósulási valószínûsége. Egy bit információhoz ln2 informatikai entrópia társítható, ha a rendszert kétállapotúnak választva a két alternatív állapotról egyenlõ valószínûséget tételezünk fel. Bekenstein egyrészt megbecsülte egy pontszerû tömeg elnyelésénél bekövetkezõ felületnövekedés alsó korlátját, másrészt a horizont mögötti eltûnésével járó információcsökkenést ráérzéses alapon 1 bitnek választotta. A fekete lyuk entrópianövekedését az informatikai entrópiacsökkenéssel téve egyenlõvé jutott az közelítõ becslésre, amelynek egzakt értékét végül Hawking számolta ki. Szokás ezért Bekenstein-Hawking- entrópiát is emlegetni.
Planck-törvény (Planck's Law)
A fekete lyukakat az úgynevezett „kopaszsági tétel” miatt kisszámú makroszkopikus adatuk, azaz tömegük, elektromos össztöltésük, teljes impulzusmomentumuk kimerítõ mértékben jellemzi a külsõ megfigyelõ számára. Belsõ szerkezetükrõl semmiféle további információ nem nyerhetõ, például teljesen érdektelen, hogy adott tömegû fekete lyuk milyen folyamat eredményeképpen alakult ki, eseményhorizontjának belsejében a különféle töltésjellegû mennyiségek hogyan oszlanak el. Bekenstein javaslata szerint entrópiájuk mintegy a belsõ szerkezetre vonatkozó információ hiányának mértékét adja meg. Cikkében több, részletesen elemezhetõ példán mutatta meg, hogy egy fekete lyukba behulló, a tömegpontnál bonyolultabb, de még mindig igen egyszerû fizikai rendszer (pl. egy harmonikus oszcillátor) a teljes rendszer (fekete lyuk + oszcillátor) általánosított entrópiájának növekedését eredményezi. Az egyensúly fennállására vonatkozóan semmiféle elõfeltevést nem tett. A hagyományos és a fekete lyukakra bevezetett új entrópia összegének változási irányára vonatkozó kijelentés az általánosított második törvény. Kvázisztatikus tömegelnyelésre azon észrevétel alapján terjesztette ki a második fõtétel differenciális alakját, miszerint az ismert Schwarzschild-megoldásban a fekete lyuk eseményhorizontjának sugara arányos annak tömegével. Miután a tömeget belsõ energiaként értelmezte, a megváltozás energiamérlege azt diktálja, hogy
dMfekete lyuk = T dSfekete lyuk.
Ezzel viszont hõmérséklet is értelmezhetõ a fekete lyukakra. A Schwarzschild-megoldás szerint ugyanis egy nem-forgó fekete lyuk Bekenstein-entrópiája a tömeg négyzetével arányos. Ezért a fenti képlet alján a fekete lyuk Hawking-hõmérséklete annak tömegével fordított arányban változik.
Planck-törvény (Planck's Law)
Az egyensúlyi állapotot egy statisztikus mechanikai rendszerben a kezdeti állapottól független, univerzális eloszlású állapot jellemzi. Az egyensúlyból kitérített rendszerek tapasztalat szerint véges idõ alatt relaxálnak az egyensúlyi állapotba. Miután a fekete lyuk hõmérsékleti sugárzása egyensúlyi jellege miatt a korábbi (a lyukba való behullás elõtti) információt „elfelejti”, Hawking feltételezte, hogy az elemi kvantumfolyamatokra érvényes úgynevezett unitaritási tulajdonság (az együttes valószínûség megmaradása) sérül. Erre kötött fogadást Kip Thorne-nal és John Preskill - lel (5. kép ) valamikor a hetvenes évek végén, amire még visszatérünk. A fekete lyukak elõfordulási gyakorisága és jellemzõ tömege alapján az általuk hordozott entrópiára könnyen kapható becslés. Csillagászati megfigyelések alapján gyanítható, hogy minden galaxismagban, akárcsak a mi galaxisunkban, egy szupermasszív, a Nap tömegének tízmilliószorosát tartalmazó fekete lyuk helyezkedik el. Az Univerzum belátható részében található galaxisok számát 1011-re becsülik. Bekenstein képletét alkalmazva a fekete lyukak teljes entrópiájára az
képlet
becslés adható. Levonható a tanulság, hogy az ismert anyagi alkotórészeknek az entrópiához adott termikus járulékát a fekete lyukaknál figyelembe vett információvesztésbõl származó járulék sok nagyságrenddel felülmúlja. Felmerül a kérdés, egyáltalán van-e felsõ korlát az Univerzum entrópiájára?

Hologram a világ!(?)

Világunk fundamentális alkotóelemeit a kvantumtérelmélet háromdimenziós ráccsal modellezi, amelynek rácspontjaihoz, illetve a szomszédos rácspontokat összekötõ élekhez társítja az önálló, bár egymással kölcsönható, szabadsági fokokat. A rácspontok távolságát az lPlanck Planck-hosszal becsülhetjük; az ennél kisebb hosszúságnak egyszerûen nincs értelme, hiszen a hosszúság a gravitáció által meghatározott téridõ- metrika része, és ez alatt a hosszúság alatt a kvantumingadozások szétkenik a klasszikus téridõ-geometriát. A Planck-hosszúság 10-35 m. Egy szabadsági fok állapotának ismeretéhez 1 bit információt rendelve a látható Világegyetem V térfogatának (kB egységben számolt) Boltzmann-Shannon-entrópiájára
képlet
becslés adható. g* az egy rácsponthoz tartozó szabadsági fokok száma. Ez a részecskefizika Standard modellje szerint nagyjából száz körüli szám. Ezzel a megközelítéssel az Univerzum informatikai entrópiáját 10192-re becsülnénk. A szuperszimmetrikus sötét anyaggal kiegészített elmélet legfeljebb egy nagyságrenddel növelheti meg ezt a becslést. Bekenstein 1994-ben felhívta a figyelmet arra, hogy valamely térrészben növelve az ott koncentrált energiát (az elemi részek nyelvén: a részecskesûrûséget) elérünk egy határt, amikor a tartomány fent vázolt térelméleti leírása értelmét veszti, mert a térrész fekete lyukká alakul [4]. A következõ gondolatkísérletet elemezte: Képzeljünk el egy tértartományt, amelynek entrópiája nagyobb, mint az ahhoz a térrészhez tartozó fekete lyuké. Ha nincs ott egy fekete lyuk, akkor fel kell tételeznünk, hogy azért nincs, mert kisebb energiával (tömeggel) rendelkezõ állapot valósul meg. Kezdjünk ezután tömeget adni ehhez a tartományhoz. (Ezt a gondolatkísérletet szokás Susskind-folyamatnak is hívni a javaslattevõ stanfordi fizikus neve után.) A tömeghatárt elérve megtörténik a feketelyuk- képzõdés, de a végállapot entrópiája kisebb, mint a kiinduló állapoté. Ez a folyamat sértené az általánosított entrópia növekedésének elvét. A konklúzió az, hogy egy V = 4πR3/3 térfogatú tértartomány tetszõleges állapotának maximális entrópiáját a térfogatot elfoglalni képes A = 4πR2 felületû eseményhorizonttal rendelkezõ fekete lyuknak megfelelõ
képlet
képlettel lehet megbecsülni. A Világegyetem maximális entrópiájára ezzel 10126 adódik. Ehhez képest az ismert anyagformák termikus entrópiája elhanyagolható. Erre R. Boussonak az elõzõhöz hasonló alakra hozott becslése világít rá a legtisztábban. Egy R sugarú tartományban a relativisztikus részecskékkel társított entrópiára és energiára fennállnak az
S ≈ R3 T3,       ER3 T4
arányosságok. Miután az energia nagyságát korlátozza a fekete lyuk kialakulásának esélye:
E ≤ állandó · R
ezért a relativisztikus részecskék gázának hõmérsékletére adódik a
T ≤  állandó · R-1/2
nagyságrendi korlát. Itt az állandó tényezõk konkrét értéke érdektelen, mivel csak a geometriai méretektõl való függés jellegét kívánjuk megérteni. Ezt az entrópiatartalom képletébe helyettesítve látható, hogy
S ≤ állandó · R3/2  ≈ A3/4
Érdekfeszítõ kérdés, mi történik az éppen fekete lyukká alakuló anyag téridõ szerkezetével, esetleg mikroállapotainak számával, amelynek eredményeként az entrópia a felülettel lineáris arányossági kapcsolatra vált át. A fent ismertetett gondolatok abban a megállapításban foglalhatók össze, hogy a gravitációs stabilitás korlátozza a valamely tértartományban tárolható maximális információtartalmat. A termodinamikai, statisztikus fizikai és informatikai entrópiafogalmak összekapcsolódásának felismerése vezethette John Wheelert arra a kijelentésre, hogy a fizika tárgya alapvetõen a Világegyetem fundamentális információtartalmának a feltárása. Ennek ellenére nem várható, hogy a fizikusok elözönlenék a hazai és nemzetközi információtechnológiai pályázatokat. Ugyanis a fenti megállapításoknak a napi haszontermelésnél sokkal izgalmasabb következményei ígérkeznek. G. 't Hooft (6. kép) 1993-ban radikális általánosítását adta Bekenstein észrevételének, amikor a Világegyetem egészét leírni képes, a jövõben megalkotandó elmélet szerkezetére felállította a holografikus elv hipotézist [5], ami azt állítja, hogy a Világegyetem legalapvetõbb független szabadsági fokai kétdimenziós sokaságot alkotnak. Miután óriási tartományról van szó, a határoló felület közelítõen síkkal ábrázolható. A tartomány belsejében zajló folyamatok teljes információtartalma ezen a távoli „vetítõvásznon” elhelyezkedõ szabadsági fokokban rejlõ információval meghatározott, és a határ viselkedésébõl információvesztés nélkül származtatható. 't Hooft párhuzamba állította ezt az elképzelést a háromdimenziós képek kétdimenziós felületen történõ tökéletes kódolásával, a hologrammal. Ennek alapján a fentebb szereplõ entrópiakorlátot holografikus felsõ korlátnak hívják.
Ez a korlát kissé csökkenthetõ, ha feltesszük, hogy a galaxisokba tömörült anyag termikusan tökéletesen szigetelt, azaz a tágulás a mikrohullámú háttérsugárzás lecsatolódása óta adiabatikus. Az akkori, nagyjából ezerszer kisebb tértartomány sugarával számolva a holografikus entrópiakorlát körülbelül milliószorta kisebb a fenti értéknél. A holografikus elv hívei nemcsak egyenlõtlenségként teljesülõ felsõ korlátot, hanem egyenlõséget is remélnek a fenti becslésbõl kiolvasni. Ez pedig csillagászati „vadászatot” indít a hiányzó entrópia nyomában! Egy 2008 júniusában megjelent cikk P.H. Frampton amerikai fizikus tollából azt javasolja, hogy nemcsak szupermasszív fekete lyukak, hanem például a naptömeg ezerszeresét hordozók után is kutatni kellene gravitációs mikrolencse hatásuk felhasználásával. Elegendõ számban az ilyen méretû fekete lyukak jelentõsen hozzájárulhatnának a jelenlegi entrópiatartalmat a holografikus felsõ korláttól elválasztó „szakadék” kitöltéséhez. A történet lezáratlanul vezet a mai részecskefizikai kutatások élvonalába, miután I. Klebanov és L. Susskind, valamint B. Thorn felismerték, hogy a húrelméletnek van olyan megfogalmazása, amely teljes mértékben megfelel 't Hooft várakozásának. Ugyanakkor mindmáig izgalmas vitakérdést jelent, hogy a fundamentális (Planck-hossznyi méretekben releváns) szabadsági fokok számát általában korlátozza-e a holografikus elv. Érdemes megjegyezni, hogy a fekete lyuk felületére koncentrált dinamikai szabadsági fokok feltevésével a fekete lyukak keletkezése és elpárolgása unitér folyamat, azaz a fekete lyukba hulló információ annak felületén tárolódik valamiképpen. Nemrég színpadias gesztussal az információvesztés lehetõségét eredetileg pártoló Hawking vesztesnek nyilvánította magát és átállt a holografikus elvet elfogadók táborába. Zárásként az abszolút fekete test egykori és a fekete lyuk jelenkori tudománytörténeti szerepe közötti párhuzamra hívnám fel a figyelmet. Az abszolút fekete test sugárzásának univerzális jellege lehetõvé tette, hogy Plancknak arra talált kvantumos leírását csakhamar más jelenségkörben fellépõ „oszcillátorokra” is kiterjesszék, néhány évtized alatt kialakuljon a kvantum- természettudomány. Elképzelhetõ, hogy hasonló univerzalitású elméleti keretté épül a tetszõleges objektum által hordozott információ, amely keret jelenlegi megértési szintjét a fekete lyukak entrópiájára alapozott entrópiamaximum tulajdonsága, és az abból kinõtt holografikus elv képviseli.  

  1. M. Planck: Válogatott írások. (szerk. Szegedi Péter) Typotex, Budapest, 2003, 285 oldal.
  2. S. Varró: Einstein's Fluctuation Formula. A Historical Overview. Fluctuation and Noise Letters (2006) R11-R46.
  3. J.D. Bekenstein: Black Holes and Entropy. Phys. Rev. D7 (1973) 2333-2346.
  4. J.D. Bekenstein: Entropy Bounds and Black Hole Remnants. Phys. Rev. D49 (1994) 1912-1921.
  5. R. Bousso: The Holographic Principle. Rev. Mod. Phys. 74 (2002) 825-874.
___________________
Az MTA Fizikai Osztály és az ELFT által Max Planck születésének 150. évfordulójának tiszteletére rendezett emlékülésen elmondott eloadás írott változata.

Oxovegyületek (Oxo compounds)

Oxovegyületek (Oxo compounds)

Oxovegyületek

Az oxovegyületeket két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy a kettős kötésű oxigénatom - vagyis az OXOCSOPORT - láncvégi vagy láncközi szénatomhoz kapcsolódik-e. A láncvégi szénatomhoz kapcsolódó oxocsoportot tartalmazó vegyületek az ALDEHIDEK, a láncközi vagy gyűrűs szénatomhoz kapcsolódó oxocsoportot tartalmazók pedig a KETONOK.

Oxovegyületek (Oxo compounds)

Az aldehidekre a formilcsoport (aldehidcsoport) illetve a karbonilcsoport, a ketonokra a karbonilcsoport a jellemző, az oxocsoport pedig mindkettőre.

ALDEHIDEK


Funkciós csoport: FORMILCSOPORT (ls. előző ábra).

Elnevezés

  • A szisztematikus elnevezés (szubsztitúciós nómenklatúra szabályai szerint) az alap szénhidrogénlánc neve + -al végződés {a formilcsoportokat alkotó szénatomok beleértendők a főláncba} (metanal, etanal, propanal stb.).

  • Triviális név: formaldehid, acetaldehid, fahéjaldehid, glicerinaldehid, glioxál

  • Többértékű aldehidek esetén az aldehidcsoport számát a névben jelölni kell (bután-dial).

  • Ciklusos aldehidek vagy nyílt láncú polialdehidek elnevezésénél a -karbaldehid utótagot használjuk. Ilyenkor a formilcsoportban szereplő szénatomokat NEM értjük bele a főláncba vagy a gyűrűs szénhidrogénbe (ciklohexán-karbaldehid; 1,3,5-pentántrikarbaldehid)!

  • Ha a vegyületben másik, a felsorolásban előnyt élvező csoport van, a formilcsoportot a névben formil-előtaggal jelöljük (3-formil-benzoesav)
Oxovegyületek (Oxo compounds)


Homológsor: létezik. A telített, egyértékű aldehidek homológsorának összegképlete (nyílt lánc esetében): CnH2nO illetve CxH2x+1-COH

Fizikai tulajdonságok

  • Hidrogénkötés kialakításában akceptor.
  • A legkisebb vegyület standard halmazállapota gáz: formaldehid.
  • Olvadás- és forráspontjuk azonos - nem túl nagy - szénatomszám esetén az étereknél és az észtereknél magasabb lévén erősebben dipólusosak, de nem éri el az alkoholok, fenolok, karbonsavakét (ezek hidrogénkötései erősebbek).

    - Nagy szénatomszám esetén a funkciós csoport hatása már elenyésző, ezért a nagy szénatomszámú vegyületek op.-ja jelentősen nem különbözik az azonos C-atomszámú szénhidrogénekétől.

  • Vízoldékonyság a kisebb molekulák esetén jó (H-kötés létesítése!), de nem korlátlan [korlátlanul oldódik vízben a formaldehid és az acetaldehid]! A szénatomszám növekedésével nő az apoláros láncrészlet hossza, és ezért egyre rosszabbul oldódnak vízben.
  • A kismolekulájú aldehidek szúrós szagúak.

Előállítási módszerek

Primer alkoholokból:
(Ha nem desztillál át, karbonsavvá alakul.)
Karbonsav-kloriddal:

Kémiai tulajdonságok

  • Jellemző rájuk a nukleofil addíció (nukleofil reagens: elektrongazdag; kötetlen e-, esetleg ? töltésű)
  • Sav-bázis jelleg: vizes oldatának kémhatása semleges.
  • Oxidáció: karbonsavvá történik.
  • Redukció: az esetek többségében - bár nem kizárólag - a karbonilcsoporton végbemenő addíció! Katalitikus hidrogénezéssel redukálhatók (Pt-katalizátor jelenlétében), ami H addícióját eredményezi a karbonilcsoportra, és a reakció során primer alkohol keletkezik.
  • Oxo-enol tautoméria (ls. előző fejezet).
  • Biológiailag fontos reakció az ezüsttükör próba:

    Oxovegyületek (Oxo compounds)

    A reakciót nem adják olyan aldehidek, amelyekben a formilcsoport közvetlenül aromás gyűrűhöz kapcsolódik!!
Fontosabb aldehidek:
  • Formaldehid (metanal)

  • Acetaldehid (etanal)

  • Akrolein (propénal) [Köztitermék az akrilsav propilénből kiinduló előállításánál]

    CH2=CH-CHO

  • Citrál (izoprénvázas "terpénaldehid")

  • Retinal

  • Glioxál (1,2-etándial) [Felhasználják műanyagok szintéziséhez]

    OHC-CHO

  • Glicerinaldehid (biológiai funkció!)

    OHC-CHOH-CH2OH


KETONOK

Funkciós csoport: KARBONILCSOPORT

Elnevezés

  • A szubsztitúciós nómenklatúra szabályai szerint a ketonokat az -on illetve -keton utótag vagy az oxo- előtag beillesztésével nevezzük el az alapszénhidrogén nevéből kiindulva.

    CH3-CO-CH3 propanon v. dimetil-keton
    CH3-CO-CH2-CH3 2-butanon v. etil-metil-keton
    CH2=CH-CH2-CO-CH3 4-pentén-2-on v. allil-metil-keton

  • A legegyszerűbb ketonnak, a propanonnak triviális neve is van: ACETON.
  • A ciklikus ketonok elnevezésénél a ciklo- előtag alkalmazandó; illetve ha a molekulában elsőbbséget élvező csoport van (pl. karboxilcsoport), az oxo- előtag használandó:


    Oxovegyületek (Oxo compounds)
Homológsor: létezik. A telített, egyértékű ketonok homológsorának összegképlete (nyílt lánc esetében): CnH2nO (n3)

Fizikai tulajdonságok

  • Hidrogénkötés kialakításában akceptor.
  • A legkisebb vegyület standard halmazállapota folyadék (C3 miatt).
  • Olvadás- és forráspontjuk azonos - nem túl nagy - szénatomszám esetén az étereknél és az észtereknél magasabb lévén erősebben dipólusosak. Nagy szénatomszám esetén a funkciós csoport hatása már elenyésző, ezért a nagy szénatomszámú vegyületek op.-ja jelentősen nem különbözik az azonos C-atomszámú szénhidrogénekétől.
  • Vízoldékonyság a kisebb molekulák esetén: az aceton korlátlanul, a 4-szénatomos már erősen korlátozottan oldódik.
  • A kismolekulájú vegyületek jellegzetes, édeskés szagúak.

Előállítási módszerek

  • Szekunder alkoholokból:

    Oxovegyületek (Oxo compounds)

  • Karbonsav-kloriddal:

Kémiai tulajdonságok

  • Jellemző a nukleofil addíció.
  • Sav-bázis tulajdonság: vizes oldatának kémhatása semleges.
  • Oxidáció: csak erélyes körülmények esetén, lánchasadással következik be.
  • Redukció: az esetek többségében - bár nem kizárólag - a karbonilcsoporton végbemenő addíció! Katalitikus hidrogénezéssel redukálhatók (Pt-katalizátor jelenlétében), ami H addícióját eredményezi a karbonilcsoportra, és a reakció során szekunder alkohol keletkezik. (Ha az oxovegyületek katalitikus hidrogénezését fölös ammónia jelenlétében, magasabb hőmérsékleten és nyomáson végzik, alkohol helyett primer amin képződik [ún. "reduktív aminálás"]


Fontosabb ketonok

  • Aceton (propanon, dimetil-keton).
  • Kámfor (izoprénvázas keton).
  • 1,2-benzokinon (o-benzokinon)
  • 1,4-benzokinon (p-benzokinon)


KARBONSAVAK ÉS ÉSZTEREK

Ha egy molekulán belül különböző kötésmódú oxigénatomok különböző szénatomhoz kapcsolódnak, akkor általában ugyanolyan sajátságokat hordoznak a vegyületek, mintha külön-külön volnának jelen. De ha a két különböző funkciós csoport azonos szénatomhoz kapcsolódik, olyan sajátságok lépnek fel, amelyek külön-külön egyik csoportra sem jellemzők. Ezért az ilyen molekula részleteket célszerű egyetlen egységnek, összetett funkciós csoportnak tekintenünk. Az azonos szénatomhoz kapcsolódó oxo- és hidroxilcsoportból felépülő összetett funkciós csoport a karboxilcsoport, az azonos szénatomhoz kapcsolódó oxo- és étercsoportból felépülő pedig az észtercsoport.

Oxovegyületek (Oxo compounds)

KARBONSAVAK

Funkciós csoport: KARBOXILCSOPORT -COOH

Elnevezés

  • Triviális név: benzoesav, ecetsav, citromsav stb.

  • Régi rendszer: az alap szénhidrogénlácból képzi a nevet, amelyhez a -sav, illetve a -disav utótagot illeszti; a szénláncba a karboxilcsoport szénatomját beleszámolja, a szénatomokat görög betűvel jelöli úgy, hogy a karboxilcsoport melletti szénatom jele a, a mellette levő b, és így tovább:



  • IUPAC nómenklatúra: az alap szénhidrogénlácból képzi a nevet, amelyhez a -sav, illetve a -disav utótagot illeszti; a szénláncba a karboxilcsoport szénatomját beleszámolja, a főlánc számozását a karboxilcsoport szénatomjával kezdi!



  • Ha a nyíltláncú karbonsav három vagy annál több karboxilcsoportot tartalmaz, a vegyület nevét a -karbonsav utótaggal képezzük, ilyenkor a karboxilcsoportok szénatomjait NEM számoljuk bele a főláncba!
  • A gyűrűs karbonsavak elnevezése is a -karbonsav utótaggal történik.

Homológsor: létezik. A telített, egyértékű karbonsavak homológsorának összegképlete (nyílt lánc esetében): CnH2nO2 v. Cx2x+1-COOH

Csoportosítás

  • Karboxilcsoportok száma szerint: mono-, di-, trikarbonsav stb.
  • A szénhidrogénlánc minősége szerint



    • alifás karbonsavak (nyílt láncú)
    • alliciklikus karbonsavak (ciklohexán-karbonsav)
    • telítetlen karbonsav (R-CH=CH-COOH)
    • aromás karbonsav (C6H5-COOH benzoesav)


Fizikai tulajdonságok

  • Hidrogénkötés kialakításában donor és akceptor is lehet
  • A legkisebb vegyület standard halmazállapota folyadék (HCOOH); a legkisebb dikarbonsav szilárd (HOOC-COOH)
  • Olvadás- és forráspont (nem túl nagy szénatomszám esetén): magas (nagyfokú dimerizálódás! H-kötés). A dikarbonsavak több molekulája asszociálódik, ezeknek még a dioloknál is magasabb az op.-ja. (Nagy szénatomszám esetén a funkciós csoport hatása már elenyésző, ezért a nagy szénatomszámú vegyületek op.-ja jelentősen nem különbözik az azonos C-atomszámú szénhidrogénekétől.)
  • Vízoldékonyság a kisebb molekulák esetén: korlátlan (C1-C3); a dikarbonsavak rosszabbul.
  • A kismolekulájú vegyületek - C1-C3 - savanyú, szúrós; C4 bűzös szagúak; a nem illékonyak szagtalanok.

Előállítási módszerek

  • Alkánok oxidációja (ipari):



  • Alkének oxidációja:



  • Benzol homológokból:



  • Alkoholok oxidációjával:


    - Primer alkoholokból:



    - Szekunder alkoholokból:


  • Karbonsav-észterek hidrolízisével:



Kémiai tulajdonságok

  • Sav-bázis jelleg: a vízhez viszonyítva savak. A szubsztituensek hatással vannak a savi erősségre. Ezek egy-két atomnyi távolságban hatnak, ha a szubsztituens elektronszívó (pl. halogén), a proton leadásakor keletkező aniont stabilizálja, és így növeli a savi erősséget! Így például a triklór-ecetsav az erős ásványi savak erősségével vetekszik.

  • NaOH-dal, NaHCO3-tal és Na-mal is reakcióba lép.

  • Oxidáció (szelektíven a funkcióscsoport szénatomját tekintve): általában csak erélyes körülmények között zajlik le.

  • Kémiai reakciók:



    • Ammóniával, aminokkal amidképzés.

    • Sóképzés:

      R-COOH + NaOH R-COONa + H2O

    • Észteresítés:


    • Redukció alkohollá.

    • Karbonsavak dekarboxilezése:



    • Halogénezés (α-helyzetű C-atomra történik):




    • Karboxilcsoportban helyettesített származékok:



Fontosabb karbonsavak:

  • hangyasav (metánsav)
  • ecetsav (etánsav)
  • vajsav (butánsav)
  • valeriánsav (pentásav)
  • palmitinsav
  • sztearinsav
  • olajsav
  • akrilsav (propénsav)
  • benzoesav
  • oxálsav (etándisav)

ÉSZTEREK

Nevezéktan

Az észtereket úgy nevezzük el, mint a karbonsavak olyan származékait, amelyekben a karboxilcsoport hidrogénatomját szénhidrogéncsoport helyettesíti, vagyis amelyekben egy szénhidrogéncsoport kapcsolódik egy savmaradékhoz. Az alkánsavakból levezethető alkil-észterek típusneve tehát alkil-alkanoát.
Oxovegyületek (Oxo compounds)


Homológsor: A telített, egyértékű észterek homológsorának összegképlete CnH2nO2 (n3).

Fizikai tulajdonságok

  • Hidrogénkötés kialakításában akceptor.
  • A legkisebb vegyület standard halmazállapota folyadék (metil-formiát).
  • Olvadás- és forráspont azonos (nem túl nagy szénatomszám esetén) az éterekénél magasabb (lévén gyenge dipólus-dipólus kölcsönhatás).
  • Vízoldékonyság a kisebb molekulák esetén nem jó.
  • A kismolekulájú vegyületeknél: különböző gyümölcsaromák (a nagy szénatomszámú, nem illékony képviselőik szagtalanok).

Kémiai tulajdonságok

Oxovegyületek (Oxo compounds)
  • Sav-bázis jelleg: A vizes oldat kémhatása semleges, hidrolízis esetén gyengén savas.

  • Hidrolízis: lúgos közegben az észterek karbonsavra és alkoholra hidrolizálnak! Mivel a közeg lúgos, ezért a sav ionos formában lesz jelen a hidrolízis után:

    A hidrolízis során tehát gyakorlatilag sót (a karbonsav nátrium sóját) és alkoholt kaptunk. Ha a karbonsav sójának R-csoportja (alkil-csoport) nagy, úgy szappanokról beszélünk. Az észterek lúgos hidrolízisét szappanosításnak nevezzük.

  • Oxidáció: csak erélyes körülmények között megy végbe.

  • Ammóniával és aminokkal amidokat képeznek, ugyanis a reakció során karbonsav-amid (ls. ábra) és alkohol keletkezik. A folyamat hasonló, mint az észterhidrolízis, csak mivel az amid stabilisabb, mint az észter, az egyensúly gyakorlatilag teljesen az amidképzés irányába tolódik el.

Fontosabb észterek

  • Zsírok és olajok (trigliceridek)

    Az acilező savak mindig páros szénatomszámúak, leggyakrabban OLAJSAV, PALMITINSAV, SZTEARINSAV. Az alkohol pedig a GLICERIN.

  • Foszfatidok

  • Gyümölcsészterek

    Kis szénatomszámú alkánsavak egyszerű alkilésztere.

  • Viaszok

    Nagy és páros szénatomszámú, normál láncú, telített karbonsavak és ugyanilyen típusú alkoholok észterei! (pl. méhviasz)
(A karbonsavakra és az észterekre vonatkozó feladatokat a következő fejezet elején találhatod meg.)
 
Copyright © 2007- Érettségi vizsga tételek gyűjteménye. Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi Templates